Tien tips om een evenwichtige kaasplank samen te stellen. 

  1. Een goede kaasplank is met zorg en enthousiasme samengesteld en wordt geserveerd op een (ruw)houten plank met veel brood, grote glazen wijn. Maak niet alleen een keuze uit verschillende categorieën, maar zorg ook voor variatie in vorm en kleur en doe er minstens een geiten- of schapenkaas bij.
  2. Een goede kaas is beter dan drie of vier verschillende puntjes.
  3. Een keuze uit verschillende categorieën levert variatie op. Elke kaas is weer anders van kleur en textuur, zowel van buiten als van binnen.
  4. De kleur moet vooral afkomstig zijn van de kazen en niet van een tros druiven of ander fruit. Als u de plank wilt versieren, doe dat dan met kastanje- of eikenbladen, verse kruiden of wilde bloemen. Server er verschillende soorten brood bij.
  5. Crackers verdoezelen vaak de textuur van de kaas en zijn erg zout. Neem liever vers, knapperig stokbrood.
  6. Serveer vers fruit op een apart bord.
  7. Er zijn leuke alternatieven voor de gewone, ronde houten of marmeren kaasplank. Experimenteer met rieten dienbladen, lage mandjes, een stuk druifhout of een dienblad met een linnen servet en druivenbladeren erop.
  8. Variatie in vorm maakt uw kaasplank aantrekkelijker. Probeer als het kan niet alle kazen in dezelfde vorm te serveren. Maak piramides, blokken, vierkanten of cilinders, of snijd de kaas in onregelmatige vormen.
  9. De Franse gewoonte om kaas voor het dessert te serveren is eenvoudigweg ontstaan om de wijn van het hoofdgerecht op te maken. Blauwader kazen moeten altijd als laatste gegeten worden, omdat ze het sterkst van smaak zijn. U kunt er zoete wijn bij schenken, die u ook bij het dessert kunt drinken.
  10. Een kaasplank kan ook dienen als hoofdgerecht voor de lunch. Serveer meerdere kaassoorten met een groene salade met lichte dressing, ingemaakt zuur en chutney, vers fruit, noten en boerenbrood. Als u wilt, kunt u er een bijpassende wijn bij schenken.

Brood:

  • Er zijn haast net zo veel soorten brood als kaas. Zelfgemaakt of licht boerenbrood is het geschiktst. Sommige mensen kiezen walnoten- of krentenbrood, maar gewoon brood geeft de kaas meer ruimte.

Een dagje naar de kaasmarkt.

De kaasmarkt Alkmaar vindt in 2017 plaats van 
31 maart tot en met 29 september
iedere vrijdag van 10 tot 13.00 uur op het Waagplein.

Duizenden bezoekers vanuit de hele wereld 
komen speciaal naar Alkmaar voor de 
kaasmarkt. Het is dan ook een bijzonder 
schouwspel met een plein vol kaas en sjouwende kaasdragers. In 1365 heeft Alkmaar weegrecht en één weegschaal maar in 1612 zijn dit er al vier. Wanneer de eerste echte kaasmarkt heeft plaats gevonden is in nevelen gehuld. Er zijn oude documenten gevonden waarop duidelijk wordt dat in 1622 de kaasmarkt met zekerheid plaatsvond, maar er is ook bewijs dat in 1593 het kaasdragers gilde werd opgericht; hieruit kunnen we opmaken dat er toen ook al een kaasmarkt moet zijn geweest.

Programma 
(onder voorbehoud):

  • 09.50 u: de toeristen worden welkom geheten
  • 09.55 u: de bel-luider wordt geïntroduceerd
  • 10.00 u: de bel wordt geluid en de markt is geopend
  • 10.05 – 10.50 u: mondelinge uitleg voor de
    bezoekers in het Nederlands, Duits, Engels en Frans of Spaans.
  • 10.50 – 11.15 u: het carillon wordt bespeeld
  • 11.20 – 12.05 u: mondelinge uitleg voor de
    bezoekers in het Nederlands, Duits, Engels en Frans of Spaans
  • 12.15 – 12.45 u: het carillon wordt bespeeld
  • 12.30 u. einde kaasmarkt Waagplein, Alkmaar

Voor meer informatie zie https://www.kaasmarkt.nl

Bewaartip: 

Kaas houdt van een koele, niet vochtige omgeving.

Bewaar de kaas in de koelkast of in de kelder.

Haal de kaas minstens een kwartier voordat u hem wilt gebruiken, uit de koelkast, om de geur en smaak beter tot hun recht te laten komen.

Tegen uitdrogen van de kaas helpt huishoud- of aluminiumfolie. 

Snij-tip

Voor het snijden van puntjes voor een borrelhapje of voor kaas uit het vuistje van een NIET plat stuk, adviseer ik u als

volgt te doen (zie het plaatje).